Bevara biblioteken!

Runt om i Sverige kan vi se hur bibliotek efter bibliotek stängs ned. Framförallt i småorter har flera bibliotek stängts ner den senaste tiden. Något som skapar ilska och ger upphov till protester, se exempelvis protesten i Linneryd 31 dec 2016, http://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/protester-mot-bilioteksnedlaggning-i-linneryd .

Och protestera, det gör de med all rätt!

Biblioteken fyller en roll som ett samhällets vardagsrum, och en plats som bör vara öppen för alla. Möjligheterna att ta sig till den större ortens bibliotek kan dock vara begränsade. Speciellt i just mindre orter spelar biblioteken en extra viktig roll. Det är en plats där  möten kan skapas och en plats där människor kan finna lugn och tid för exempelvis studier och rekreation.

Kårsta bibliotek i Vallentuna kommun har introducerat konceptet meröppet vilket innebär att de boende i Kårsta har tillgång till biblioteket 07-22 varje dag. Bemannade bibliotek utgör självklart en kostnad, som kan bli en börda för kommunens budget men i och med systemet meröppet kan biblioteket vara en öppen plats utan krav på bemanning då besökarna tar sig in genom ett bibliotekskort och en kod. Just det är ett gott föregångsexempel på alternativ till att stänga ned våra viktiga bibliotek.

Biblioteken utgör en otroligt viktig stomme i ett öppet och kulturellt samhälle. Därför måste ledare i kommuner runt om i Sverige inse vikten av att finna lösningar istället för att stänga ned biblioteken, och har ett viktigt ansvar för att arbeta och möjliggöra bibliotekens fortlevnad.